Instagram Stories: Wat je moet weten!

Wie kent ze niet Instagram Stories? Ze zijn tegenwoordig niet meer weg te denken. Ze zijn leuk om mee te werken maar ze zorgen ook voor meer engagement, bereik en merkbekendheid. En laat dat nou net zijn wat wij allemaal graag willen. De functie kun je zowel zakelijk als privé gebruiken door gebruik te maken van (real-time) video’s en/of afbeeldingen.

Vind je het lastig om Instagram Stories zakelijk in te zetten? Weet je niet precies wat je ermee kunt? In deze blog leggen we het stap voor stap uit en verder geven we je ook gelijk een aantal Instagram Stories tips voor jouw Social Media Strategie.

Waarom Instagram Stories zakelijk inzetten?

Naast het actief posten van Instagram berichten is het ook belangrijk om gebruik te maken van Instagram Stories. Als je de Instagram app opent staan alle Stories direct bovenaan je feed, er is dus geen betere positie dan deze. Hetgeen wat Instagram Stories onderscheidt van de Instagram posts in de feed, is dat een story na 24 uur weer verdwijnt.

Tip! Als bedrijf kun je Stories gebruiken om snelle, luchtige en vluchtige snapshots te tonen over je bedrijf.

Als je Instagram zakelijk gebruikt is betrokkenheid bij je volgers is altijd belangrijk. Als jij jouw verhaal écht goed inzet, bereik je vooral nieuwe gebruikers. Doordat je een community opbouwt, kijken je volgers ook vaker naar jouw pagina. Hierdoor zien hun volgers jouw reactie in hun overzicht en bereik je weer nieuwe mensen. Hierdoor stijgt je engagement, vergroot je jouw merkbekendheid, krijg je meer bezoek op de website.

Hoe maak je een Instagram Stories?

Als je de Instagram app opent staat er links bovenaan op jouw profiellogo een plusteken. Als je hier op klikt dan kun je hier korte video’s of foto’s maken direct vanuit de app. Ben je klaar met het bewerken van de content die je wil delen op Instagram Stories, klik dan op [verzenden naar >] onderaan om deze toe te voegen. Kort samengevat:

 • Klik op het plusteken in de linker bovenhoek van je Instagram feed om een nieuwe Story te starten.
 • Klik op de ronde knop onderaan om een foto te nemen of houd deze langer ingedrukt voor een video.
 • Gebruik de knoppen bovenaan om tekst, emoji’s of kleureffecten toe te voegen.
 • Om filters toe te voegen, kun je naar links of rechts swipen.
 • Klik op [verzenden naar >] onderaan om de content toe te voegen aan je verhaal.

Hoe kan je een Instagram Stories bewerken

Wanneer je jouw Instagram foto of video hebt gemaakt, begint het leuke werk! Nu kun je namelijk jouw verhaal op Instagram bewerken. Er zijn diverse opties beschikbaar als het gaat om het bewerken van je Stories. Deze bewerkopties vind je aan de bovenkant van je scherm. We hebben de diverse Instagram bewerk opties voor je op een rij gezet:

 • Instagram tekst toevoegen
 • Kleur van de Instagram tekst aanpassen
 • Instagram story sticker toevoegen
 • Locatie sticker
 • Vermelding sticker
 • Hashtag sticker
 • Poll sticker
 • Vraag sticker
 • Aftel sticker
 • Emoji sticker of slider
 • Music sticker

Afbeelding toevoegen vanaf je filmrol

Het kan soms lastig zijn om iets real-time te delen. Met Instagram Stories kun je ook gemakkelijk content delen die niet real-time is. In plaats van een foto of video te maken kun je content toevoegen vanaf je telefoon, dit doe je door omhoog te swipen in het hoofdscherm van Instagram Stories.

Wat zijn Instagram story highlights?

Ken je die rondjes onder de bio op een Instagram profielpagina? Dat zijn de highlights waarin je dus Instagram Stories kunt opslaan en voor eeuwig kunt laten shinen op jouw profiel. Steeds meer gebruikers maken gebruik van deze highlights. En terecht!

Een Instagram profielpagina moet je zien als een homepage. En op een homepage wil je graag in een oogopslag zien wat het bedrijf is en doet. Met de story highlights kun je je ‘homepage’ dus alleen maar upgraden.

Hoe maak je een Instagram story highlight aan?

Een Instagram story highlight maak je als volgt: ga naar instellingen > privacy en beveiliging > instellingen voor verhalen. Vervolgens kun je onder het kopje opslaan kiezen voor opslaan in archief. Hierna kun je op jouw profiel tussen de bio en de posts op een rondje met een plus erin tikken.

Dan verschijnt een scherm met daarop jouw archief met alle eerder geposte Stories. Daar kun je alle Stories selecteren die je in jouw nieuwe highlight plaatst. Daarna kun je de story highlight een naam en een cover geven. De cover en naam zijn belangrijk want deze komen dus op jouw Instagram profielpagina te staan. Kies een korte krachtige naam. Zodat kijkers weten wat ze kunnen verwachten.

Instagram Stories verwijderen

Toch niet helemaal tevreden met jouw content? Het is gemakkelijk om deze weer te verwijderen, zelfs als je deze al gedeeld hebt. Klik gewoon op de video of foto die je uit je Story wil verwijderen. Dan klik je op de 3 puntjes recht onderaan. Klik op ‘delete’ en de content verschijnt niet langer in jouw Instagram Story.

Aanvullende Instagram Stories tips

 • Houd je Instagram Stories kort. Als je hier te veel content aan toevoegt, is de kans groot dat volgers dit niet allemaal bekijken.
 • Bepaal welke content bijdraagt aan jouw brand story; Als je dit niet op je gewone Instagram account deelt, waarom dan wel op je Instagram Story?
 • Zorg ook dat je unieke content deelt, en niet dezelfde content als op je Instagram feed of andere social media kanalen, want wat voor reden hebben mensen anders om je verhaal te bekijken?

Wil je meer tips over content of heb je hulp nodig bij het opzetten van jouw campagnes?