Instagram Guides: Wat moet je weten!

Instagram Guides: een handige functie om je profiel een boost te geven

Een tijdje geleden heeft Instagram zijn gehele lay-out aangepast, maar daar bleef het niet bij. Naast de vernieuwde lay-out, is er ook een nieuwe functie toegevoegd: Instagram Guides. Na het lezen van dit blog kan je direct aan de slag met deze nieuwe feature.

Wat zijn Instagram Guides?

Het doel van Instagram Guides is om te fungeren als inspiratiebron voor de Instagram-community. Daarnaast is het een nieuwe manier om nog meer verbinding met je volgers te creëren. De guides zijn bedoeld om informatie te bundelen.

Super handig als verzamelplek voor bijvoorbeeld handleidingen en tips. Met als groot pluspunt dat je er veel meer informatie in kwijt kunt dan een gewone blogpost of Stories. Zo kan een guide een klein beetje lijken op een blogbericht. Je kunt er namelijk tekst, foto’s en video’s in kwijt.

Welke Instagram Gidsen zijn er?

Er zijn drie verschillende Instagram Guides, namelijk: Plaatsen, Producten en Berichten.

Plaatsen

Wil je graag jouw favoriete plekken delen met je volgers? Dan kies voor plaatsen. Deel hier de plekken die jij graag bezoekt of maak bijvoorbeeld een mooie gids met de adressen die je op vakantie hebt bezocht.

Werk je bijvoorbeeld voor een reisbureau? Dan kun je dit type Guide gebruiken om alle highlights van een bepaalde bestemming te bundelen.

Producten

Hier deel je verschillende producten uit zowel je eigen catalogus of uit de catalogi van andere bedrijven zoals bekende merken die je verkoopt.

Bedrijven die producten of diensten verkopen kunnen dit type guide inzetten om deze te promoten. Een interieurwinkel kan deze guide gebruiken om lookbooks samen te stellen. Productgidsen kunnen ook weergegeven worden in de Instagram Shop.

Berichten

Deze functie is iets breder inzetbaar. Je deelt er een selectie van posts, van jezelf of van anderen en maakt er zo een handig overzicht van.

Handig om onderwerpen te bundelen of als bedrijf te laten zien wat je doet. Bezoekers aan je profiel hoeven dan niet heel je feed door te scrollen.  Aan een Berichten Guide kunnen maximaal 30 foto’s of video’s worden toegevoegd.

Hoe maak je een Instagram Guides?

Nu je meer weet van de functie van Instagram Guides, wil je vast zelf ook aan de slag om je eerste Guide te plaatsen. Daarom hebben wij een stappenplan opgesteld

 1. Open je eigen profiel
 2. Klik op het plusje rechtsboven
 3. Kies voor de optie ‘gids’ of ‘guide’ (afhankelijk van je instellingen)
 4. Selecteer het soort gids dat je wil maken: plaatsen, producten of berichten
 5. Wanneer je kiest voor een Berichten Guide, kun je een aantal berichten selecteren. Klik vervolgens op volgende.
 6. Stel een naam in voor je Guide.
 7. Geef elke post een titel en een beschrijving.

Heb je alles goed ingevuld? Delen maar!

Heb je een mooie guide gemaakt? Deel deze dan in je Stories en geef alle gemaakte gidsen weer in je profiel. Je kunt er je favorieten verzamelen. Klinkt bijna als Pinterest? Dat kan kloppen, het heeft er wel iets van weg, alleen worden de borden hier guides genoemd. Instagram weet in ieder geval goed wat hun gebruikers willen.

Tips voor jouw perfecte Instagram Guides

 • Kies een aantrekkelijke titel, vergeet geen duidelijke beschrijving toe te voegen en zorg dat deze niet te lang zijn.
 • Doe onderzoek naar interessante hashtags en neem die op in de beschrijvingen in de Guide.
 • Voeg een omslagfoto/thumbnail toe, dit hoeft niet per se content uit je Guide te zijn. Zorg voor het juiste formaat: normaliter zijn Instagram posts 1080×1080 px maar de omslag is 1080×1440 px.
 • Neem call-to-actions op in bijvoorbeeld de omslag en beschrijving, maar ook in de Instagram Guide zelf om bijvoorbeeld websitebezoek te stimuleren.
 • Deel je Instagram Guide in je Stories en voeg deze toe aan je highlights op je profielpagina om je bereik te vergroten.
 • Mix je eigen content met content van andere accounts, dit kan ook binnen één Instagram Guide om zo samen te werken met anderen en ontbrekende content aan te vullen die je zelf niet hebt!

Inspiratie voor Instagram Guides

Leuk allemaal die Gidsen, maar hoe zet ik ze in voor mijn organisatie? Hieronder een paar inspirerende ideeën:

 • How-to-gidsen
 • Overzicht van een producten
 • Cadeautips voor hem/haar/kerst/sinterklaas
 • Top 10 banken, stoelen etc.
 • Tutorials
 • Studio overzichten
 • Favoriete quotes

Wil je meer tips over content of heb je hulp nodig bij het opzetten van jouw campagnes?