Social Commerce

Wat houdt het in, is het effectief en wanneer wordt het toegepast in Nederland?

In 2005 werd de term “Social Commerce” geïntroduceerd, waarbij Yahoo! het beschrijft als een verzameling sociale hulpmiddelen ter ondersteuning van online winkelen. Deze tools omvatten gedeelde winkellijsten, gebruikersbeoordelingen en door gebruikers gegenereerde inhoud zoals beoordelingen en tips, als aanvulling op productinformatie. Door gebruik te maken van deze tools kunnen kopers advies ontvangen van vertrouwde individuen, waarna ze snel en met vertrouwen aankopen kunnen doen.

Een illustratief voorbeeld hiervan is Facebook. We zijn inmiddels gewend (vaak tot grote irritatie) aan het overvloedige aanbod van advertenties op dit platform. Echter, in de Verenigde Staten heeft Facebook al haar Shops-functionaliteit uitgerold, waardoor verkopers toegang krijgen tot Facebook en Instagram als verkoopkanalen. In Nederland moeten we het voorlopig echter nog doen met Marketplace op Facebook en de doorverwijzing naar externe webshops op zowel Facebook als Instagram.

Waarom Social Commerce?

Het klinkt allemaal te mooi om waar te zijn, maar waarom zou je Social Commerce toepassen bij een lancering in Nederland? Hieronder beschrijf ik de voordelen voor zowel kopers als verkopers.

Voordelen voor kopers:

 • Eenvoudig toegang tot ervaringen en meningen van anderen: Op social media kun je gemakkelijk de ervaringen en reviews van anderen lezen tijdens het oriëntatieproces.
 • Ontdekken van interesses van influencers: Influencers hebben invloed op ons beeld van merken en producten. Het lezen van hun content op social media helpt bij het vormen van onze mening.
 • Direct en persoonlijk contact met verkopers: Via social media kun je op een meer persoonlijke manier contact opnemen met verkopers, in plaats van het invullen van een saai contactformulier.
 • Betrekken van connecties bij oriëntatie- en aankoopproces: Je kunt overleggen met vrienden, samen een mening vormen en binnen enkele klikken tot aankoop overgaan.
 • Identificatie met een merk: Door een aankoop te doen voelen kopers zich sterker verbonden met een merk. Ze kunnen er trots op zijn en bevestiging krijgen van vrienden.
 • Snel en vertrouwd kopen: Het is nu mogelijk om met slechts enkele klikken een populair product te kopen, vooral als het wordt aanbevolen door een influencer.

Voordelen voor verkopers:

 • Aanwezig zijn waar je doelgroep is: Vooral millennials en generatie Z zijn actieve social media gebruikers. Onderzoek wijst uit dat meer dan 30% aangeeft rechtstreeks op Facebook te willen kopen, 27% op Instagram en 20% op Twitter.
 • Nauwkeuriger richten van marketing: Social media bieden de mogelijkheid om advertenties specifiek aan een bepaalde doelgroep te tonen, wat een droom is voor elke online marketeer.
 • Effectief en persoonlijke branding van je merk: Social media stellen je in staat om je merk te presenteren via getargete advertenties, persoonlijke communicatieboodschappen, het inzetten van passende influencers en de persoonlijke tone-of-voice van je klantenservicemedewerkers.
 • Hoge exposure verkrijgen en genieten: Door het gebruik van getargete advertenties en het opbouwen van volgers vergroot je snel je bereik.
 • Waardevolle inzichten verkrijgen: Reviews op social media zijn vaak oprechter en ongefilterd, waardoor je waardevolle inzichten kunt krijgen en je diensten en producten kunt verbeteren.
 • Korte sales funnel: De klant doorloopt een relatief korte customer journey omdat alles, van sociale interactie tot productaankoop, plaatsvindt binnen één platform.
 • Profiteren van een groeiend verkoopkanaal: Onderzoekers voorspellen dat de e-commerceverkopen de komende drie jaar meer dan € 600 miljard zullen bedragen.
 • Social Commerce-platformen bieden een uitgebreid scala aan mogelijkheden voor kopers en verkopers om te profiteren van deze voordelen.

Werkt Social Commerce echt?

Gaat Social Commerce traditionele e-commerce overtreffen? De waarheid is simpel: steeds meer mensen zoeken productaanbevelingen en recensies op sociale media.

Volgens MarketingWeek geeft 56% van de respondenten aan dat ze merken leuk vinden en volgen op sociale media om producten te zien. Nog eens 35% doet dit om ideeën op te doen voor toekomstige aankopen. Maar willen mensen daadwerkelijk winkelen op sociale media? Uit een paar jaar geleden blijkt dat dit niet echt het geval is, volgens een specifieke studie.

Een ander onderzoek onder sociale mediagebruikers in de leeftijd van 16 tot 64 jaar toonde aan dat slechts 9% van de respondenten interesse heeft in het gebruik van de koopknoppen van Facebook. Uit onderzoek van Statista uit 2018 blijkt dat maar liefst 82% van de online consumenten in Amerika nog geen producten rechtstreeks via sociale media heeft gekocht.

Een andere studie wees uit dat slechts 35% van de millennials “waarschijnlijk” een aankoop via Facebook zou doen. Slechts 24% toonde interesse in een Twitter-koopknop. Zowel Twitter als Facebook hebben beweerd dat ongeveer de helft van hun gebruikers naar hun platforms komt om producten te kopen.

Maar waarom spreken deze cijfers elkaar tegen? Naar mijn mening komt dit doordat er nog steeds geen eenduidige definitie is voor “Social Commerce”. Sommige bronnen beschouwen transacties via social media als verkeerskanaal ook als “Social Commerce”. Anderen (waaronder ikzelf) zijn van mening dat de transacties daadwerkelijk op het social platform moeten plaatsvinden.

Is Social Commerce iets voor jou?

Of Social Commerce iets voor jou is, dat is de grote vraag. Op dit moment zijn de social media giganten aan zet, waarbij alleen TikTok concrete uitspraken doet over een uitrol naar Nederland. De rest houdt hun plannen goed verborgen. In de tussentijd houden wij de ontwikkelingen rondom deze social commerce revolutie nauwlettend in de gaten.